jovani250.jpg 

Jovani Vins (Cava Berdié)

Castellví de la Marca - Alt Penedès - Barcelona - España

Na vele jaren gewerkt te hebben in de wereld van de cava besloot Robert Jovani Mor (de vader) in 2000 om de kleine bodega van Cava Berdié in het hart van de Penedés over te nemen. Met als drijfveer zijn lang gekoesterde wens om ooit nog een keer zijn eigen cava te produceren. Hij ging aan het werk en iedere september installeerde hij zich in de kleine bodega om tegen de kerst met zijn eigen cava een toast te kunnen uitbrengen. En elke september kwam een van zijn vier kinderen hem in die periode helpen.

Zo gingen de jaren voorbij, totdat in 2006 ineens 3 van zijn vier kinderen vrij hadden genomen van het werk om hem 3 maanden lang te helpen. Deze fantastische ervaring en het enthousiasme van zijn kinderen deed hem met de kerst van 2006 besluiten om de bodega aan zijn kinderen Sergio, Robert en Montsa over te dragen. Zij stonden op hun beurt te popelen om het werk van hun vader verder uit de bouwen ook daarmee ook hun eigen droom werkelijkheid te laten worden. Tot op de dag van vandaag is Jovani Vins een echt familiebedrijf met een gelimiteerde productie.


  

seldaiz_250.jpg

 Bodega Sel D´Aiz

Castillo Pedroso - Cantabria - España

Bodegas Sel D’Aiz is een opgezet door het jonge enthousiaste stel Asier en Mirjam in 2007. De wijngaarden bevinden zich in de Valles Pasiegos vlakbij het dorp Castillo Pedroso op ongeveer 30 kilometer van de voormalige koninklijke badplaats Santander. Met een achtergrond in landbouwonderzoek en advies hebben Asier en Mirjam de wens bijzondere wijnen te produceren. Daarbij maken ze gebruik van traditionele gebruiken en methoden gecombineerd met de meest recente kennis en technieken in de wijnbouw. Het streven is een hoog kwalitatieve wijn van bijzondere druivensoorten (voor Spanje) geproduceerd met respect voor het milieu en een goed team.

De wijngaarden van 5 hectaren liggen op een hoogte van 500 meter en zijn gericht op het zuidwesten op een steile helling van 19% om zoveel mogelijk zonuren te pakken. Daarnaast worden planten op ruime afstand van elkaar geplant en vertikaal opgebonden, waardoor de druiven nog beter belucht worden en de rijping optimaal is. De bodem bestaat uit graniet substraten en er zijn veel fossielen te vinden (vandaar het logo van Bodega Sel D’Aiz met de fossiele schelp). De wijngaarden zijn in 2009 aangeplant met de druivenrassen Albariño (40%), Riesling (40%) en Godello (20%). In 2011 zijn de eerste 1.000 flessen wijn gemaakt en direct uitverkocht. De druivenoogst van 2012 levert waarschijnlijk 5.000 liter wijn op. Kortom, uniek beginnend wijnhuis met een heel gelimiteerde productie.


 

bodegas ttorquemada250.jpg

Vitivinícola Ladrero (Señorío de Valdesneros)

Torquemada - Palencia - España

De oprichting van de bodega begint bij het besluit van een groep wijnkenners en vrienden om de oude wijntraditie van de regio Cerrato Palentino opnieuw leven in te blazen in 1997. Hierbij is gekozen voor Torquemda, aangezien Torquemada historisch een belangrijk locatie van wijnproductie was. Kenmerkend zijn de ondergrondse kelders midden in het landschap, waarvan er in Torquemada alleen al minstens 540 zijn. De meeste daarvan zijn gegraven in de 15e – 17e eeuw. Een bewijs dat de wijnbouw in Torquemada destijds erg belangrijk en van goede kwaliteit was. Een deel van de oude wijnkelders waar zowel wijn werd geproduceerd, bewaard en gedronken zijn te bezoeken.

In 2007 heeft bodega Señorío de Valdesneros voor het eerst formele erkenning gekregen voor de kwaliteit van haar wijnen met toekenning van de Denominación de Orígen de Arlanza. In de jaren 2009 - 2011 zijn daar ieder jaar verschillende Gouden en Zilveren medailles bijgekomen voor individuele wijnen in de jaarlijkse CINVE International Wine Contests.


 

micopal250.jpg

Micopal

Arenillas de San Pelayo - Palencia - España

Micopal is gevestigd in Arenillas de San Pelayo. In de omgeving van bergen en bossen met een enorme rijkdom en variatie aan wilde paddestoelen. Een fantastische plek voor de productie van (h)eerlijke producten op basis van deze paddestoelen.

De wilde paddenstoelen worden in de herfst en in de winter geplukt en door José Antonio direct bij de lokale plukkers ingekocht. Pas na een uitgebreid proces van het verwijderen van bosresten, de selectie van de beste paddestoelen tot het schoonmaken, worden deze gebruikt als ingrediënten. Dit is een bewerkelijk en grotendeels handmatig proces, De recepten komen uit de traditionele lokale keuken en worden op moderne wijze geproduceerd. In de productie worden geen conserveermiddelen of kleurstoffen gebruikt.

Micopal zet zich in voor voorlichting en scholing, waarbij groot belang wordt gehecht aan juist plukmethodes en het behoud van de bossen waar de paddestoelen voorkomen. Het resultaat is het behoud van belangrijk erfgoed en een duurzame ontwikkeling van de regio.


 LA TEJEA250.jpg

La Tejea

 El Real de San Vicente - Toledo - España

De eerste producten met de naam “La Tejea” zijn allemaal gebaseerd op de recepten van Daniel Medrano’s grootmoeder. Inmiddels is het aanbod van producten onder de naam La Tejea breed, met een grote variatie aan traditionele marmelades, crèmes, sauzen, gelatines en zogenaamde fusion producten. De productie, of beter gezegd het koken en het bereiden van de producten, is in handen van een aantal vrouwen uit het kleine dorp niet ver van de voormalige hoofdstad van Spanje, Toledo. De koks werken net zoals hun grootmoeders vroeger, maar dan wel met grotere pannen en ketels. Vrijwel alle ingrediënten zoals tomaten, vijgen, uien, paprika’s, appels, komen uit El Real de San Vicente of de omliggende dorpen. In geen enkel product worden conserveermiddelen of kleurstoffen gebruikt. Als beloning voor deze manier van werken heeft La Tejea het certificaat “Industria Artesana”ontvangen.

Inmiddels verkoopt La Tejea aan de beste delicatessen winkels binnen en buiten Spanje. Alle producten worden gemaakt in het pittoreske dorpje El Real de San Vicente in de bergen tussen de bossen. Geïnteresseerden worden van harte verwelkomd door de mensen van La Tejea in het kleine dorpje, waar je ook geholpen wordt met een slaapplaats en waar te eten.


 

serrano250.jpg

Conservas Serrano

Calahorra - La Rioja - España

Conservas Serrano is sinds 1880 een pionier in geconserveerde producten. Al vier generaties lang. Met een breed aanbod aan geconserveerde groenten en fruit, maar tegenwoordig ook fruit jams, geconserveerde specerijen, vis en vleesconserven en patés.

De producten worden nog steeds volgens traditionele recepten en methoden geproduceerd. Als basis worden groenten en fruit gebruikt uit de Ebro vallei, de moestuin van de Rioja.


  

anchoa250.jpg

Conservas Solano Arriola

Santoña - Cantabria - España

Conservas Solano Arriola is gevestigd in de haven van Santoña aan de golf van Biskaje, de bakermat van de ansjovis en het hart van de conservenindustrie in de regio Cantabria. Het familie bedrijf Solano Arriola heeft kwaliteit zeer hoog in het vaandel staan. Het productieproces is grotendeels handmatig en de controle op de kwaliteit streng. Een voorbeeld daarvan is het verpakken van een nummer in ieder individueel blik ansjovis (alleen bij de grotere verpakkingen). In combinatie met de codering op de verpakking is daarmee terug te traceren welke individuele persoon op welke moment de ansjovis verwerkt heeft. Bij eventuele tekortkomingen kan op deze manier het productie proces en de kwaliteit verbeterd worden.

Sinds de oprichting in 1990 is Conservas Solano Arriola met de focus op kwaliteit gestaag uitgegroeid tot een bedrijf met nationale en internationale erkenning en clientèle. Zo worden de producten geserveerd bij verschillende top (michelin) restaurants in steden zoals San Sebastián aan de noordkust van Spanje. In 2008 werd de kwaliteit nog eens bevestigd door het winnen van de Aurum prijs in Italië voor de beste producent van Europa.


 

cazorla250.jpg

Gourmet Cazorla

Chillúevar - Jaén - España

Gourmet Cazorla bevindt zich in de Sierra de Cazorla, een bergachtig gebied in het noordoosten van de provincie Jaén. De regio staat bekend om zijn uitgestrekte naaldbossen, rijke flora en fauna (met name het daar voorkomende wild, zoals herten, wilde zwijnen en gevogelte) en de productie van olijfolie van uitstekende kwaliteit. De productie van patés kent dan ook een rijke historie waarin deze lokale kenmerken duidelijk terug komen. Tegenwoordig worden de traditionele recepten met moderne middelen geproduceerd.

Totdat wij contact met hen opnamen, nog nooit producten naar het buitenland verkocht!


 
SierraVizcantar250.jpg

Aceites Vizcantar

Priego de Córdoba - Córdoba - España

De olijfgaarden van Aceites Vizcantár liggen in het hart van Andalucía, daar waar de productie van olijfolie een lange historie heeft. Er zijn talrijke amfora (kruiken) gevonden die duiden op de productie en het gebruik van olijfolie in de dit gebied in de Ibero-Punische tijd, meer dan 2000 jaar geleden. In de eeuwen daarna is de productie van olijfolie geëvolueerd onder invloed van Iberische, Romeinse, Arabische en Joodse culturele invloeden.

De naam is geïnspireerd op het landschap van de Sierra Vizcántar, een mozaïek van olijfgaarden met daartussen kalkwitte boerderijen. De afbeelding is afkomstig van een middeleeuwse gravure met als onderschrift "Liefde voor de landbouw en respect voor tradities". De Arabische cultuur beschouwt de olijfbouw als een gezegende boom met de olijfolie als symbool van licht.

Meerdere prijzen in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Argentinië en in internationale competities zoals de Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition en de Terraolivo. In de “Guide des Huiles D’olive” in Frankrijk, heeft de olie van Aceites Vizcántar de hoogste score gekregen.relleu250.jpg

Señoríos de Relleu

Masía El Teuladí - Alicante - España

Señoríos de Relleu is een jong bedrijf in Alicante en legt zich specifiek to op de product van deze ene fantastische extra vergine olijfolie. Het bedrijf ligt in een vallei met een bijzonder microklimaat. Omringd door bergen hoger dan 1.000 meter, een zacht klimaat met jaarlijks een gemiddelde temperatuur van 16 graden en neerslag van 400 mm en bijna 3.000 zonuren. Dit microklimaat heeft een zeer gunstig effect op de kwaliteit van de olijven en de uiteindelijke olijfolie.

In 2011 en 2012 heeft Señoríos de Relleu veel prijzen en eervolle prijzen ontvangen. En zeker niet de minste. In de Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition is de olijfolie als een van de 600 inzendingen met een Gouden medaille beloont in de editie van 2011. In 2012 werd het succes nog eens dunnetjes over gedaan met een Zilveren medaille. Bij Terraolivo, de Mediterrenean International Olive Oil Competition, heeft Señoríos de Relleu zowel in 2011 als in 2012 een Gouden medaille in ontvangst mogen nemen. Ook de verpakking heeft verschillende prijzen opgeleverd.

Het meest recente succes is een vermelding in de “Guide des Gourmands 2013” in Franrijk. Een vooraanstaande gids voor chef-koks en culinaire liefhebbers, waar alleen de allerbeste producten in worden opgenomen. De gids viert dit jaar haar 25-jarige bestaan en is een initiatief van de meest prestigieuze chef-koks zoals Joël Robuchon, Alain Ducasse, Michel Bras, Guy Savoy, Paul Bocusse, Ferran Adrià, Pierre Troisgros, Eric Fréchon, Fatema Hal, Yves Camdeborde, Elena Arzak en Patrick Jeffroy.


 
bannn250.jpg

José Páez Lobato - Sherry Vinegar

 Jerez de la Frontera - Cádiz - España

José Páez Lobato is een familiebedrijf dat zich al 60 jaar specialiseert in de productie van sherry azijn volgens de traditionele "Criaderas & Solera" method van de Jerez streek. De oorspronkelijke sherry wijnen uit Jerez worden met een soortgelijke methode geproduceerd.

Een “Criaders & Solera”systeem bestaat uit meerdere rijen opeengestapelde vaten van Amerikaans eikenhout. In ieder vat van 500 liter zit soortgelijke sherry azijn maar van verschillende rijpingstijden. Alle vaten hebben in het verleden sherry wijn bevat en deels geabsorbeerd. Deze vaten geven de sherry azijn tijdens het rijpingsproces zijn unieke smaak, geur en kleur

De oudste sherry azijn (ook wel moeder azijn) bevindt zicht in de onderste rij vaten op de grond. Vandaar de naam “Solera”. De azijn uit de Solera wordt gebotteld en uiteindelijk verkocht. Vanuit de eerstvolgende rij met iets jongere sherry azijn, de “Primera Criadera”, worden de vaten in de Solera met kleine hoeveelheden tegelijk bijgevuld. Vanuit de volgende bovenliggende rij, de “Segunda Criadera” wordt de onderliggende rij bijgevuld. Dit gaat opeenvolgend verder totdat de bovenste rij is bereikt met in de vaten de jongste sherry azijn. Het resultaat is een “Premium Vinegar”, die niet alleen een tot azijn omgezette wijn is, maar ook gerijpt, complex en onvergelijkbaar in smaak, aroma en kleur is. Azijn met persoonlijkheid en een opmerkelijke concentratie.


 

Selectos-de-Castilla250.jpg

Selectos de Castilla

Villamartín de Campos - Palencia - España

In de zomer van 1989 keerden drie Franse broers terug naar het ouderlijk huis in het dorpje Villamartín de Campos midden tussen de graanvelden in de provincie Palencia. En niet zonder doel. Ze wilden de beste eendproducten van Spanje gaan produceren onder de naam Selectos de Castilla. Vanuit Frankrijk brachten zij hun kennis van het fokken, het vetmesten en het produceren van een breed scala aan producten met zich mee; van vers eendenvlees tot geconfijte eend, van eendenborst tot eendenmaagjes, van foie gras tot aan  geconfijte voorvleugels. Allemaal met een onconditionele kwaliteitsgarantie en onder strenge eisen voor de behandeling van de eenden.

Het groot brengen van de kuikens op een zo natuurlijk mogelijke manier staat centraal. Speciale aandacht gaat uit naar de voeding, het bieden van veel binnen en buiten ruimte aan de eenden en het zoveel mogelijk vermijden van het gebruik van medicijnen. De eendenkuikens komen aan als ze ruim een week oud zijn. Vervolgens verblijven ze 6 weken lang in een vrije uitloop stal, waarbij geleidelijk zowel voer als water buiten geplaatst worden. Op deze manier hebben de kuikens zowel de bescherming (tegen de zon) van de stal, als veel buitenruimte om op te kunnen groeien tot sterkte atletische eenden. Na deze 6 weken worden de eenden als groep verplaatst naar een grote open weide met daarin altijd een vijver. Na een verblijf van ongeveer 12 weken, voornamelijk in de buitenlucht en gevoed met echte maïs, zijn de kuikens uitgegroeid tot sterke en gezonde dieren. In deze periode wordt er alleen in hoogst uitzonderlijke gevallen gewerkt met geneesmiddelen, zoals tijdens de uitbraak van vogelziekten onder wilde vogels zoals mussen en spreeuwen in de omgeving.

Gedurende de laatste 2 weken wordt iedere individuele groep eenden binnen vetgemest met speciale korrelmaïs.’s Ochtends en ’s avonds worden de eenden door een en dezelfde ervaren persoon met de hand gevoerd. Deze laatste 2 weken simuleren het proces dat migrerende eenden ook in de vrije natuur doorlopen vlak voordat zij in 2-4 dagen onafgebroken de halfjaarlijkse trek tussen Spanje en Scandinavië maken. In de vrije natuur eten de eenden in heel korte tijd uitzonderlijk veel om genoeg energie te hebben tijdens de trek.  Na deze laatste twee weken worden de eenden geslacht en een heel groot deel van de eend gebruikt voor de top kwaliteit producten.

Deze manier van werken en de kwaliteit van de producten heeft er toe geleid dat de producten van Selectos de Castilla over de hele wereld gebruikt worden tot aan restaurants met meerdere Michelin sterren aan toe. Tijdens het gala diner van de Nobelprijswinnaars op 10 december 2010 met de koning en koningin van Zweden als gastheer, zijn er zelfs verschillende producten van Selectos de Castilla (Foie Gras, Magrets, Muslos) geserveerd aan de meer dan 1.300 gasten. Een hoogtepunt!


 

Quesería-artesanal250.jpg

Quesería Artesanal "Tres Valles Pasiegos"

Prases - Cantabria - España

De kaasmakerij ligt in het gehucht Prases binnen de gemeente van het dorpje Corvera de Toranzo. De kaasmakerij ligt op de helling van een aantal heuvels vlak langs een beekje dat een paar honderd meter verderop uitkomt in de rivier de Pas. Tomás maakt hier zijn 2 soorten rauwmelkse kazen. En op de manier zoals hem dat geleerd is door een oude kaasmaker in de bergen van de “Picos de Europa”. Volledig met de hand, in een beperkte oplage en zonder enige vorm van mechanisatie. Voor de bereiding van de kazen gebruikt hij alleen de beste dagelijks vers gehaalde melk uit de Pas-vallei onder aan de heuvels. Ook maakt hij geen gebruik van conserveermiddelen of kleurstoffen.

Voor kaasliefhebbers door een kaasliefhebber! Zo werden wij in de zomer van 2012 met open armen ontvangen en overstelpt met verhalen, details en natuurlijk een proeverij van de kazen. We gaan zeker nog een keer terugkomen om gebruik te maken van de uitnodiging om een dag te helpen in de kaasmakerij.cerdo_iberico_dehesa250.jpg

Ibéricos Nobleza Charra

La Calzada de Béjar - Salamanca - España

Ibéricos Nobleza Charra is een jong bedrijf voortgekomen uit het verlangen van Rubén om de eigen Ibérico varkens niet meer aan de industrie te verkopen, maar zelf op kleinere schaal met traditioneel vakmanschap topkwaliteit hammen en vleeswaren te maken. Rubén is een landbouwkundig ingenieur die altijd in de wereld van de Ibérico heeft gewerkt. Voordat hij de boerderijen van zijn vader en zijn oom overnam werkte hij als kwaliteitscontroleur en inspecteur. De boerderijen bevinden zich in 2 dorpen van nog geen 100 inwoners, La Calzada de Béjar en Navalmoral de Béjar.

Geen betere manier om te werken aan topproducten dan onder de herkomst classificatie  "Denominación de Orígen Guijuelo", een van de bekendste en meest vooraanstaande van Spanje. De herkomst classificatie stelt hoge eisen aan onder andere het varkensras, waar het varken is opgegroeid, de voeding en het hele proces van slacht, zouten, droging, rijping en waar en hoe dat gebeurd. In dit geval vinden de droging en rijping plaats aan de voet van de Sierra de Béjar onder een bijzonder gunstig microklimaat in natuurlijke drogerijen in de provincie Salamanca. Van industriële processen waarbij het drogings- en rijpingsproces verkort wordt, wil Rubén niets weten. Het resultaat zijn prijzige, maar Ó zo lekkere producten!cambados250.jpg

 Conservas de Cambados

Ribadumia - Pontevedra - España

De regio Galicia in de noordwestelijke punt van Spanje, staat bekend om de visserij en het natuurlijk het bedevaartsoord Santiago de Compostela. De “Rías Gallegas”, de grote rotsige baaien aan de westkant van Galicia, staan bekend om haar enorme rijkdom aan vis en vooral schelpdieren. De “Ría de Arosa” staat bekend als grootste baai, maar ook als een van de plekken waar de beste kwaliteit schelp- en schaaldieren voorkomen en ook worden gekweekt. De kweek vindt voornamelijk plaats met behulp van grote drijvende vlotten die zelfs op de Google Maps goed te zien zijn.

Conservas de Cambados bestaat al meer dan 25 jaar en levert onder andere aan de Club Gourmet van de El Corte Inglés en aan een aantal van de beste restaurants in Spanje. Internationaal zijn de producten te koop in bijvoorbeeld Frankrijk, België, Engeland, Italië, Amerika, Japan, Australië en Singapore. In 2009 heeft het Engelse Guild of Fine Food de Gouden Great Taste Award uitgereikt aan de “Berberechos de las Rías Gallegas al Natural”(kokkels) en de “Navajas de Rías Gallegas al Natural” (scheermessen). In april 2011 heeft TurEspaña de “Mejillónes de las Rías Gallega en Escabeche” (mosselen) uitgeroepen tot een van de beste 50 Spaanse gourmet producten. We zijn blij dat we onder andere deze producten van Conservas de Cambados beschikbaar in onze winkel hebben.