Over Deli-Spanje

De voorgeschiedenis

cantabria.png   cantabria193.jpg

José Carlos Perez Ceballos en Jasper ten Brinke leren elkaar kennen in oktober 1999, aan het begin van een tijdelijk studieverblijf van Jasper aan de Universidad de Cantabria in Santander, Spanje. De eerste kennismaking vindt plaats op het volleybalveld. Het begin van een lange vriendschap. In eerste instantie staat deze in het teken van het volleybal. Al gauw wordt duidelijk dat volleybal in Spanje reizen betekend, en dit brengt met zich mee dat er onderweg ook gegeten moet worden. Uiteindelijk doen ze dat onderweg veelvuldig en in steden als Logroño (de hoofdstad van de Rioja), San Sebastián, Bilbao en Vitoria. Gaandeweg raakt Jasper verkocht aan de Spaanse eetcultuur.

In de jaren na het studieverblijf van Jasper blijft het contact. Er volgen verschillende bezoeken over en weer, waaronder voor de trouwerij van José Carlos en María in Spanje, een jaar later de huwelijksreis in Nederland. Eten en drinken staan daarbij steeds meer centraal. Uiteindelijk gaan er regelmatig wijnen per post naar Nederland.

 

De eigenaren
      
José Carlos is geboren en getogen in de heuvels van Cantabria in het dorpje Loscarlosmaria300.jpg Corrales. Daar waar het Spaanse keuken misschien wel het meest divers is. Met lokale zuivelproducten, zeevis uit de Golf van Biskaje, zoetwatervis uit de beken en wild uit de bossen en bergen. Wijnen uit de aangrenzende Rioja en ciders en geitenkazen uit Asturias. En afkomstig uit de rest van Spanje, de lekkerste hammen, de beste olijfolie, frisse cava’s, ambachtelijke turrón en ga zo maar door.

In 2005 getrouwd met María aan de kust van Cantabria. María is als jonge moeder al een aantal jaren actief een eigen kookblog “Nuestro Menú el Día”.
In 2011 is José Carlos zelfstandig begonnen met de verkoop en distributie van producten van kleine zelfstandige ambachtelijke Spaanse ondernemers, waaronder de kazen van 3 Valles Pasiegos en de wijn van Sel D’Aiz.

 


Jasper is opgegroeid met typisch Nederlands eetgewoonten: boterhammen met zoranjasper300.jpgkaas, Gelderse worst, hagelslag en jam; en avondmaaltijden van aardappelen, vlees en groenten. Tijdens zijn studie verblijven in Spanje kwam hij in contact met dagverse vis en schaaldieren zo uit de Golf van Biskaje op de gril in de haven van Santander, wijnen in smalle straatjes in de Rioja, traditionele cocido montañes en hert in Correpoco, en de onvermijdelijke tapas in oneindig veel variaties met als absolute favoriet de pincho met verse warme foie in Logroño.

De laatste jaren staat Jasper samen met Zoran en vrienden regelmatig in de keuken met een eigen kookclub. Daarnaast is hij veel te vinden in de restaurants in het centrum van Den Haag en de haven van Scheveningen, heeft hij een grote wijnkast in huis en een sluimerende wens om al het lekkers uit Spanje te importeren en op tafel te krijgen in Nederland.  

 

De voorbereiding 
logo150.jpgEind 2011 besluiten José Carlos en Jasper om samen hun ideeën uit te gaan werken met als doel bijzondere delicatessen direct en exclusief vanuit Spanje naar Nederland te importeren. En zich daarbij te richten op unieke producten van hoge kwaliteit en smaak en deze voor een goede prijs aan te bieden in Nederland.

In de maanden daarna worden enkele honderden producenten en producten geëvalueerd, met producenten contacten gelegd, producten geproefd en een eerste selectie gemaakt. In augustus 2012, komt Jasper een week naar Spanje om meer dan honderd producten in handen te hebben en te proeven. Ook worden een aantal producenten bezocht en met een aantal anderen gesproken.

Aan het einde van deze intensieve interessante en lekker week nemen José Carlos en Jasper het besluit dat een deel van de producten van een 15-tal producenten interessant genoeg is om naar Nederland te importeren. Ook besluiten zij zich daarnaast verder te gaan richten op alles wat nodig is om Deli-Spanje daadwerkelijk op te richten en de producten online, via de horeca en in samenwerking met delicatessen winkels te gaan verkopen.


 

De start

Deli-Spanje ziet het levenslicht op 5 oktober 2012, 13 jaar na de eerste kennismaking tussen José Carlos en Jasper.

Op vrijdag 30 november 2012 gaat de website live en gaat de online winkel open.